Σε ακτίνα 5 έως 30 χιλιομέτρων υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει είτε με το αυτοκίνητο είτε με πεζοπορία μέσα από μοναδικές διαδρομές που κρύβει σε κάθε του γωνιά ο ΠΑΡΝΩΝΑΣ. Ο Πάρνωνας δεν είναι τυχαίο βουνό και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το καταλάβει. Μπορεί να μη διαθέτει τα εντυπωσιακά νεφοσκέπαστα κορφοβούνια η Μεγάλη Τούρλα είναι η ψηλότερη κορφή, που μόλις αγγίζει τα 1.934 μέτρα όμως» επιβάλλεται στο τοπίο με τη μακρόστενη κορμοστασιά του που απλώνεται σε μήκος 110 χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας σχεδόν όλο το ανατολικό άκρο του Μωριά.
Υπάρχουν Ιστορικά Μοναστήρια όπως αυτό της Κοντολινάς, η Μονή Αρτοκωστάς, η Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς, η Μονή Μαλεβής, η Μονή Αγ. Αναργύρων κ.α. Υπάρχουν μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές είτε μέσα από τα φαράγγι της Μαζιάς, του Λούλουγκα, της Ζαρμπάνιτσας κ.α. είτε ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια που ένωναν τα χωριά μεταξύ τους τα παλιότερα χρόνια. Και βέβαια υπάρχουν τα πανέμορφα ορεινά χωριά του Πάρνωνα όπως ο Πραστός , η Σίταινα, ο Πλατανος, ο Άγιος Πέτρος, τα Τζίτζινα, οι Καρυές κ.α. Όλα τους ξεχωριστά, χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί που έχουν να προσφέρουν στους επισκέπτες ξεχωριστές εμπειρίες.
Μοναστήρι Κοντολίνας : Το Μοναστήρι της Κοντολινάς. Ένα ιστορικό ξωκλήσι μοναδικό κατάλοιπο από την Μονή Κοντολινάς. To Μοναστήρι κυριολεκτικά χωμένο στο λόγγο σε κατάφυτη περιοχή από καστανιές και έλατα (λίγο πιο πάνω), σε περιβάλλον που αναδίδει έντονο μοναστικό τόνο. Σώζεται μόνον το καθολικό που έχει επισκευασθεί.Διατηρούνται λίγες σπάνιες τοιχογραφικές παραστάσεις του Κουλιδά (1767). Η ιστορία του μοναστηριού σύμφωνα με Πατριαρχικό Συγίλιο του 1628 χτίσθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και λειτούργησε μεταξύ 1628 και 1834 οπότε και διαλύεται μετά το διάταγμα του Όθωνα. Το 1826 καταστράφηκε από τις ορδές του Ιμπραήμ σε αντίποινα για την ήττα που γνώρισε το στράτευμά του στην περιοχή της Καστάνιτσας. Η Διαδρομή από την Καστάνιτσας έως το Μοναστήρι είναι περίπου 12 χιλιομ. Τα 3 άσφαλτο και τα υπόλοιπα χωματόδρομος με καλή βατότητα.
Το φαράγγι της Μαζιάς : Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν να διασχίσουν το μοναδικού κάλλους φαράγγι της Μαζιάς διανύοντας μια πορεία τριών ωρών δίπλα στο ρέμα ανάμεσα σε σπάνια φυτά, σε θεόρατα βράχια και πλατάνια. Μπορούν να ξεκινήσουν από το Μοναστήρι της Κοντολινάς και να φτάσουν στον αμαξιτό δρόμο που έρχεται από τον Άγιο Ανδρέα στην περιοχή Διπόταμα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει καταφύγιο θηραμάτων (ζαρκάδια), αλλά και πολύ σημαντική χλωρίδα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα σπάνια βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή.
Πραστός : Ο Πραστός είναι η παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς από το μεσαίωνα μέχρι και τους προεπαναστατικούς χρόνους. Απέχει 10 χιλ. από την Καστάνιτσα. Χτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 750μ. είναι ένας γραφικός οικισμός που γοητεύει με τα παραδοσιακά του σπίτια, τα πυργόσπιτα και τις εκκλησίες του. Έχει κυρηχθεί παραδοσιακός οικισμός. Τα σπίτια του, διατηρούν τα κύρια στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι λιτή και χαρακτηριστική: τοξοτή εξώθυρα, στενά παράθυρα, διακοσμητική θυρίδα, χτιστή σκάλα με ψηλό τόξο, στέγες από πλάκες σχιστόλιθου και συχνά με έντονα στοιχεία αμυντικής και οχυρής κατασκευής. Πιο πάνω από το χωριό απλώνονται δάση από καστανιές και έλατα. Σήμερα το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα, αλλά πολλά Σαββατοκύριακα όπως και το καλοκαίρι ζωντανεύει, αφού πολλοί ιδιοκτήτες, κύρια κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα και του Λεωνιδίου, διατηρούν εκεί τη δεύτερη κατοικία τους. Ο δρόμος από την Καστάνιτσα είναι ασφαλτοστρωμένος.
Καρυές : Οι Καρυές, είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950μ. Πλημμυρισμένο από καστανιές και καρυδιές. Βρίσκεται στην βορειανατολική πλευρά του Νομού Λακωνίας, στα όρια με το Νομό Αρκαδίας. Από αρχαιοτάτων χρόνων και στην ιστορική της διαδρομή, έπαιξε σημαντικό ρόλο και είχε δώσει τους δικούς της αγώνες μέσα στο Ελληνικό Κράτος. Από τις Καρυές έχουν πάρει το όνομά τους και οι Καρυάτιδες, το μνημείο των οποίων βρίσκεται στο Ερέχθειο και ομοίωμα του υπάρχει στο πανέμορφο χωριό. Το δάσος, τόσο κοντά με τα παραδοσιακά σπίτια, οι εναλλαγές των χρωμάτων, η γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, η φιλοξενία των κατοίκων, οι αφηγήσεις των γερόντων με παλιές ιστορίες, προκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές και κάνουν κάθε μέρα διαμονής του αξέχαστη. Απέχει από την Καστάνιτσα περίπου τριάντα χιλιόμετρα και φτάνει κάποιος εκεί μέσα από μία διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς διασχίζοντας το δάσος του Πάρνωνα.
Τσίντζινα : Κρυμμένο μες στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια¬ αμφιθεα-τρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τσίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και οι δραστήριοι άνθρωποι πίσω από τον ξενώνα «Σχολαρχείο» και την ταβέρνα της «Μάντως» έκαναν εδώ και μερικά χρόνια τον οικισμό δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα¬ και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Απέχει από την Καστάνιτσα 25 χιλιομ. Περίπου και η διαδρομή είναι επίσης φανταστική.
Οροπέδιο του Προφήτη Ηλία : Ο Πάρνωνας είναι ένα πανέμορφο βουνό με πολλές κορυφές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάνω από τα 1.500 μέτρα. Υψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα που φτάνει σε υψόμετρο 1.936 μέτρα. Από την Καστάνιτσα απέχει περίπου είκοσι πέντε χιλιόμετρα και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος στα 18 χλμ. ενώ τα υπόλοιπα 6-7 είναι χωμάτινοι δασόδρομοι με μέτρια βατότητα για μικρά οχήματα. Ότι και να καταγράψουμε για το Οροπέδιο του Προφήτη Ηλία αλλά και για την κορυφή της Μεγάλης Τούρλας θα είναι λίγο. Δεν υπάρχουν λόγια, που να μπορούν να περιγράψουν και να αποδώσουν αυτή την απέραντη ομορφιά. Σαν να βρίσκεσαι σε ένα ζωγραφισμένο από ταλαντούχο χέρι τοπίο, προσπαθείς να χορτάσεις το μάτι σου, με σκηνές από το τοπίο αυτό. Εκατοντάδες κάθε χρόνο είναι οι πεζοπόροι που ξεκινούν από κάθε σημείο για αν φτάσουν στην κορυφή και να απολαύσουν τον απέραντο ορίζοντα που απλώνεται από τον Αργολικό και φτάνει μέχρι τον Λακωνικό Κάμπο αλλά και πέρα στις πλαγιές του Μαινάλου.