ΑΦΙΕΡΩΜΑ της REAL NEWS στο ένθετο REAL Taste & Style (Κυριακή 13-11-2011)

realnews

 

Αναμφίβολα, είναι ένα χωριό ξεχωριστό. Η Καστάνιτσα ξέρει να γοητεύει τις αισθήσεις με τις ιδιαίτερες γεύσεις της, δεμένες με τα κάστανα εκλεκτής ποιότητας, τα οποία παράγει ο τόπος. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα αρχοντικά πυργόσπιτα, βαμμένα στα χρώματα της αθωότητας, σου κινεί την περιέργεια να την ανακαλύψεις...

 

 

Στις κατάφυτες βουνοκορφές του Πάρνωνα, μας βγάζει σεργιάνι στις γραφικές γειτονιές της με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, που σε οδηγούν ψηλά, στο περήφανο Κάστρο της, τον Πύργο του Καψαμπέλη, απ’ όπου η θέα συγκλονίζει! Γύρω της δάση με καστανιές, πλατάνια, καρυδιές, κερασιές, έλατα και μαύρη πεύκη δημιουργούν ένα σκηνικό άφθαρτης ομορφιάς με πρωταγωνίστρια… τη φύση! Eνα κατάλευκο πέτρινο χωριό με στέγες από σχιστόλιθο του Μαλεβού (Πάρνωνα) και τη μαστοριά των φημισμένων Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας, φωλιασμένο στα 900 μ., θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί, παρά ορεινό μέρος.

Η Καστανίτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας και η ίδρυσή της ανάγεται στον 11ο αι., όταν Τσάκωνες χωρικοί, κυνηγημένοι από τους Φράγκους κατακτητές, αναζήτησαν εδώ ασφάλεια για να δημιουργήσουν τη νέα τους πατρίδα. Πώς εξηγείται, όμως, ένα ορεινό χωριό στην «καρδιά» της Πελοποννήσου να είναι κατάλευκο; Απλώς, γιατί εδώ και αιώνες, ένα από τα βασικά προϊόντα του ήταν ο ασβέστης που ψηνόταν σε παραδοσιακά καμίνια. Αλλοτε λειτουργούσαν εδώ πάνω από 40! Παρότι σήμερα δεν λειτουργούν πια, η παράδοση συνεχίζεται κι έτσι τα σπίτια, οι αυλές, οι εκκλησιές και τα πλακόστρωτα ντύνονται στα λευκά.

Ενα ακόμη προϊόν του τόπου ήταν η μεγάλη παραγωγή κάστανων. Η σοδειά έφθανε άλλοτε και τους 500τόνους. Σήμερα, μπορεί να μην φθάνει αυτά τα μεγέθη, όμως, η περιοχή φημίζεται για τα πεντανόστιμα κάστανά της. Στις λιγοστές ταβέρνες του χωριού («Το Στολίδι» και «Ο Πάρνων»), που βρίσκονται στην πλατεία, θα τα δοκιμάσουμε με πολλούς τρόπους... Θεσπέσια καστανοσαλάτα, ρεβίθια με κάστανο, χοιρινό στην κατσαρόλα με κάστανα και κόκκινο κρασί, που συνοδεύεται από φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή ρύζι πιλάφι. Αλλες γευστικές επιλογές, είναι: βραστό βεργάδι, αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες, κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, γίδα βραστή, κοτόπουλο στον φούρνο, χωριάτικο λουκάνικο και πολλά άλλα… Θα δοκιμάσουμε σπιτικά γλυκά, όπως γλυκό του κουταλιού κάστανο ή κυδώνι, γιαούρτι με μέλι ή καρυδοκαστανόπιτα που είναι εξαιρετική (από τα χέρια της κυρίας Κωνσταντίνας Αντωνίου, στην ταβέρνα «Το Στολίδι»).

Από το καλαίσθητο «Κατώι της Αθανασίας» θα αγοράσουμε παραδοσιακά προϊόντα, όπως κάστανα, καρύδια, αρωματικά βότανα, όσπρια, αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά, εκπληκτικά μαρόν γλασέ, γλυκάκια με σοκολάτα και κάστανο, τσίπουρο, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όλα φτιαγμένα με τέχνη και μεράκι από τα άξια χέρια των γυναικών της περιοχής.

της Ιωάννας Παραβάλου

realnews2

You are here Αφιερώματα ΑΦΙΕΡΩΜΑ της REAL NEWS στο ένθετο REAL Taste & Style (Κυριακή 13-11-2011)