Δραστηριότητες - Συλλόγου

activivties2

  Ο Σύλλογος της Καστάνιτσας που προέκυψε από την ενοποίηση δύο Συλλόγων, του χωριού και των Αθηνών, το 2004 τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια δράσης ενός Πολιτιστικού Συλλόγου και έχει καταξιωθεί ως ο κύριος φορέας που στηρίζει την επιβίωση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Καστάνιτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  Υπάρχει μεγάλη αναγνώριση και θαυμασμός για το σημαντικό έργο που προσφέρει και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ένα καινούργιο πετυχημένο πείραμα στο χώρο των μαζικών φορέων σε μια περίοδο που ευρύτερα η Ελληνική Κοινωνία αποστρέφει το  πρόσωπό της από τα κοινά.
  Ο πρώτος Σύλλογος ιδρύθηκε στην Καστάνιτσα το 1909 και  η δράση του με επιτυχία έφτασε μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οπότε και διαλύθηκε. Ακολούθησε η ίδρυση του Συλλόγου των Απανταχού Καστανιτσιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» το 1959 με έδρα την Αθήνα και για 45 χρόνια  κατέγραψε σημαντικότατο έργο πολιτιστικό, εξωραϊστικό, κοινωνικό, εκδοτικό και Μορφωτικό. Το 1978 ιδρύθηκε και ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος  Καστάνιτσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΉΜΩΝ» με έδρα την Καστάνιτσα. Και ο Σύλλογος αυτός στα 26 χρόνια λειτουργίας  του έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο με κυριότερα την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου, την ανάδειξη του Πύργου, την συντήρηση αρκετών εξωκλησιών, σημαντικά εξωραϊστικά έργα, την καθιέρωση της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ, μεγάλες εκδηλώσεις με πανελλήνια απήχηση στο Πάρνωνα (καταφύγιο ΕΟΣ Σπάρτης) το 1984, 2000 και 2005 κ.ά. Τα  αρχεία των δύο Συλλόγων μέχρι το 2004 υπάρχουν στην βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου  και διαφυλάσσονται  για ιστορικούς λόγους.
  Η ενοποίηση των δύο συλλόγων του χωριού σε έναν ουσιαστικά δημιούργησε έναν ισχυρότερο φορέα για το χωριό που έστειλε  μήνυμα συσπείρωσης στους απανταχού Καστανιτσιώτες. Το κάλεσμα όπως φάνηκε είχε αποτέλεσμα αφού ενεργοποίησε πολλούς πατριώτες απο όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με κάθε τρόπο και στήριξαν τις προσπάθειες του νέου συλλόγου.  
  Ο Σύλλογος πλέον με τη στήριξη όλο και περισσοτέρων  πατριωτών και φίλων ξεκίνησε τη δράση του και κατέφερε να προσφέρει σημαντικό έργο το οποίο περιγράφεται παρακάτω.

 •  Συνέχεια του έργου των δύο προηγούμενων συλλόγων  όσον αφορά την προβολή του χωριού και των παραδόσεων, την  διατήρηση της ζωντάνιας του χωριού αλλά και η ανάπτυξη και πρόοδο του ώστε να μην παραμείνει στάσιμο, κάτι που συνήθως  προκαλεί μαρασμό. 
 •  Από  τις  σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου υπήρξε η έκδοση της  ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑΣ το 1975 η οποία εκδίδεται κάθε τρίμηνο από τότε συνέχεια με μία μικρή μόνο διακοπή 2-3 χρόνων με συνεχή ποιοτική αναβάθμιση. Υπάρχει αρχείο για όλες τις εφημερίδες και μάλιστα μέχρι και το 100 φύλλο βιβλιοδετημένες σε δύο τόμους.
 •  Δημιουργία επίσημης ιστοσελίδας του χωριού. Έργο που προσβλέπει όχι μόνο στην προβολή της Καστάνιτσας αλλά και στην αμεσότερη επικοινωνία  και ενημέρωση των πατριωτών για τα δρώμενα του χωριού αλλά και του συλλόγου.
 •  Πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις  στα πλαίσια των ΓΙΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ κάθε Οκτώβρη με σημαντικότερο στοιχείο την συμμετοχή σ΄ αυτές χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος και την προβολή του χωριού και του Κάστανου βασικού προϊόντος  της περιοχής σε όλη τη Ελλάδα.
 •  Η Καθιέρωση της Γιορτής  του Δάσους  κάθε καλοκαίρι για την προβολή του βουνού της χλωρίδας, της πανίδας  και γενικότερα της φύσης  που περιβάλει το χωριό μας,  καθώς και την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση τόσο των κατοίκων μας όσο και των κατοίκων των όμορων οικισμών του Πάρνωνα για την προστασία και διαφύλαξη του πολύτιμου φυσικού πλούτου μας.
 • Ετήσιες  συνεστιάσεις με μεγάλη επιτυχία  στα μέσα του χειμώνα στην Αθήνα , στην Τρίπολη, την Σπάρτη και στο Άστρος, με συμμετοχή εκατοντάδων Καστανιστιωτών και φίλων του χωριού.
 •  Προσεγμένες και ποιοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις  κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με  ειδικές εκδηλώσεις για  τους νέους, για τα μικρά παιδιά για τους ηλικιωμένους, αλλά και ενημερωτικές ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές.
 •  Εκδηλώσεις κάθε Πασχαλιά  με Πυροτεχνήματα και δώρα γιορταστικά για μικρούς και μεγάλους.
 •  Εκδηλώσεις  στα ξωκλήσια του Αγιώργη και  στο Μοναστήρι της Κοντολινάς  όπου  αναβιώνουν  τα παλιά πανηγύρια  προσελκύοντας  πολλούς  συμπατριώτες.
 •  Γιορτή Αποκριάς στο χωριό με μασκαρέματα και γλέντι μέχρι πρωίας.
 •  Αγορά ενός μικρού  και ευέλικτου 4χ4  Πυροσβεστικού Οχήματος με πλήρη εξοπλισμένο   πυροσβεστικό συγκρότημα. Ίδρυση και οργάνωση 10μελούς  εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας και συμμετοχή  σε κατασβέσεις  πυρκαγιών και σε περιπολίες για  την προστασία  και φύλαξη.
 •  Κατασκευή και εξοπλισμός γηπέδου 5x5  καθώς  και αποθήκης για τον εξοπλισμό και τα αντικείμενα του συλλόγου.
 •  Συντήρηση  και ανάπλαση της Παιδικής Χαράς για τους μικρούς μας φίλους.
 • Κατασκευή σύγχρονων δημόσιων τουαλετών, λύνοντας ένα σοβαρό πρόβλημα αισθητικής και καθαριότητας  και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
 •  Ανακαίνιση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου και διαμόρφωση  του σε πολιτιστικό πολυχώρο, που μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν με πλήρη σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.
 •  Ανάπλαση και αναδόμηση της πλατείας της Μάνας , της πηγής που τροφοδοτεί με νερό το χωριό και αφιέρωση της στον πεσόντα στην Κύπρο Κουρούνη Σωτήρη του Ιωάννη.
 •  Ο Σύλλογος προσφέρει και φιλανθρωπικό έργο όχι μόνο σε  οικογένειες συμπατριωτών  που έχουν ανάγκη ,αλλά συνδράμει με την αναδοχή ,μέσω της Action Aid  ένα παιδί που μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες στην Sierra Leone.

activivties3activivties4activivties5activivties6

  Και βέβαια υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρότερες παρεμβάσεις και δράσεις του Συλλόγου σε πολιτιστικό, εξωραϊστικό, κοινωνικό, μορφωτικό και περιβαλλοντικό  επίπεδο που τον κατατάσσουν στην πρωτοπορία των Συλλογικών Φορέων της Περιοχής.
  Εκείνο που όμως που είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά  και χρειάζεται να αναφερθεί  ξεχωριστά είναι η με κάθε τρόπο στήριξη και συμμετοχή όλων των όπου Γης Καστανιτσιωτών.  Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφερθεί η παρουσία και η στήριξη της νεολαίας μας που σε κάθε έργο και σε κάθε εκδήλωση πρωτοστατεί δίνει το δικό της  παρών.

You are here Δραστηριότητες Συλλόγου