Δραστηριότητες - Έργα

2004 - 2010 Απολογισμός μιας δημιουργικής εξαετίας για το Σύλλογο και την Καστάνιτσα

  Το 2003 και μετά από ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ όλων των Καστανιστιωτών αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα η ενοποίηση των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού. Μοναδικό ζητούμενο από αυτήν την ενοποίηση ήταν να αγκαλιάσει ο Σύλλογος όλους τους Καστανιτσιώτες όπου και αν αυτοί κατοικούν και να αποκτήσει δυναμικότητα και αποτελεσματικότητα στη δράση του.

Έξι χρόνια μετά και παρουσιάζοντας σε ένα σύντομο απολογισμό δράσης τα σημαντικότερα έργα, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις καταγράφουμε :

 •  Έξι πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις στα πλαίσια των ΓΙΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ με σημαντικότερο στοιχείο την συμμετοχή σ΄ αυτές χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος και την προβολή του χωριού σε όλη τη Ελλάδα
 •  Αγορά και εξοπλισμός με πλήρες πυροσβεστικό συγκρότημα ενός μικρού Πυροσβεστικού Οχήματος. Ίδρυση και οργάνωση 10μελούς εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας και συμμετοχή σε κατασβέσεις πυρκαγιών και σε περιπολίες για την προστασία και φύλαξη.
 •  Διοργάνωση κάθε χρόνο πλέον της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ με στόχο αφενός την εξοικονόμηση εσόδων για την συντήρηση του Πυρ. Οχήματος και την λειτουργία της εθελοντικής ομάδας και αφετέρου την αφύπνιση του κόσμου για την αγάπη και την προστασία του Δάσους .Και εδώ η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική.
 •  Διαμόρφωση και εξοπλισμός του γηπέδου 5 Χ 5 στο οποίο και υπάρχει φυσικός χλοοτάπητας με υψηλό συνολικό κόστος. Η χρησιμότητα του έργου φαίνεται κάθε χρόνο μιας και δεκάδες παιδιά από διάφορα μέρη περνούν τις διακοπές τους στο χωριό και χαίρονται παίζοντας και διασκεδάζοντας στο όμορφο περιβάλλον του γηπέδου.
 •  Τακτική και ανά τρίμηνο έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑΣ» με ποιοτική αναβάθμιση της γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
 •  Εξαιρετικές εκδόσεις έξι ετήσιων ημερολογίων με αφιερώματα στις ομορφιές του χωριού, στον Πάρνωνα και στο κάστανο. Όλα έγιναν αποδεκτά με πολύ θετικά σχόλια και εξαντλήθηκαν στο σύνολό τους.
 •  Ετήσιες συνεστιάσεις με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στην Τρίπολη, την Σπάρτη και στο Άστρος, με συμμετοχή εκατοντάδων Καστανιστιωτών και φίλων του χωριού.
 •  Κατασκευή δύο αποθηκών στο χώρο του γηπέδου όπου συγκεντρώθηκαν όλα τα υλικά του Συλλόγου αλλά και του χωριού που βρίσκονταν διασκορπισμένα σε διάφορους χώρους. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο δρόμο πρόσβασης.
 •  Προσεγμένες και ποιοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με ειδικές εκδηλώσεις για τους νέους, για τα μικρά παιδιά αλλά και ενημερωτικές ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές.
 •  Αγορά 250 καθισμάτων και 10 τραπεζιών για τις ανάγκες των εκδηλώσεων.
 •  Εκδηλώσεις κάθε Πασχαλιά με Πυροτεχνήματα και δώρα γιορταστικά για μικρούς και μεγάλους.
 •  Εκδηλώσεις στον ξωκλήσι του Αγιώργη και στο Μοναστήρι της Κοντολινάς όπου αναβιώνουν τα παλιά πανηγύρια και προσελκύουν πολλούς συμπατριώτες.
 •  Συμμετοχή με οικονομική συνεισφορά σε πρόγραμμα διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης action aid με υιοθέτηση ενός μικρού παιδιού αό την Σιέρα Λεόνε χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα λιμοκτονίας.
 •  Έξοδα φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων και επιστημόνων καθώς και προβολής του χωριού σε Μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 •  Καθιέρωση της κοπής της πίτας κάθε χρόνο στην Αθήνα στον ενοριακό Ναό του αγαπητού συμπατριώτη μας Ιερέα κ. Αναστασίου Πέτρου με συμμετοχή εκατοντάδων συμπατριωτών.
 •  Συμμετοχή του Συλλόγου στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων, στο άσπρισμα καθώς και στην συντήρηση των κήπων στις τρεις πλατείες του χωριού.
 •  Συντήρηση και ανάπλαση της Παιδικής Χαράς.
 •  Κατασκευή υπερσύγχρονων τουαλετών, διαμόρφωση προαυλίου στην δυτική πλευρά του Πνευματικού Κέντρου , ανακατασκευή του δυτικού τοίχου στο ίδιο κτίριο και ανάπλαση του ρέφτη της Μαυρογιανούς.
 •  Συμμετοχή σε διάφορες αναπλάσεις, καθαρισμούς και επισκευές στα ξωκλήσια του χωριού.

  Και βέβαια υπάρχουν και δεκάδες άλλες μικρότερες παρεμβάσεις και δράσεις του Συλλόγου που όλα τους τα έξοδα και τα κόστη είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα στα βιβλία του Συλλόγου όπως είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα και τα έσοδα από εισφορές , δωρεές , συνδρομές , οικονομικές ενισχύσεις προσώπων και φορέων καθώς και αναλυτικά τα έσοδα από όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου για κάθε μία από τις οποίες υπάρχει και αναλυτικός φάκελος. Είναι νομίζουμε αυταπόδεικτο από τον παραπάνω απολογισμό ότι ο Σύλλογος προγραμμάτισε και υλοποίησε στην εξαετία 2004-2010 ένα σημαντικότατο πολιτιστικό , εξωραϊστικό , κοινωνικό , μορφωτικό και περιβαλλοντικό έργο που αντικειμενικά σήμερα τον κατατάσσουν στην πρωτοπορία των Συλλογικών Φορέων της Περιοχής. Εκείνο που όμως που είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά και χρειάζεται να αναφερθεί ξεχωριστά είναι η με κάθε τρόπο στήριξη και συμμετοχή όλων των Καστανιτσιωτών όπου γης. Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφερθεί η παρουσία και η στήριξη της νεολαίας μας που σε κάθε έργο και σε κάθε εκδήλωση δίνει το δικό της παρών. Στις δύσκολες περιόδους που περνούν τα χωριά και κυρίως τα ορεινά , ο Σύλλογος αποτελεί ελπίδα και συνάμα εγγύηση όχι μόνο για να διατηρήσει η Καστάνιτσα την ζωντάνια και την ιδιαιτερότητά της αλλά και να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς .

  Για μια ακόμα φορά και μέσα από αυτόν τον απολογισμό αποδεικνύεται με τον καλλίτερο τρόπο ότι οι Καστανιτσιώτες ξεχωρίζουν και θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν για την προσφορά τους, την κοινωνική τους αλληλεγγύη, την φιλοξενία, την προοδευτικότητά τους όσον αφορά την συμμετοχή τους στα κοινά και κυρίως την αγάπη τους για το χωριό . Είναι κάτι που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας και θα το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εμείς όλοι που έχουμε αποφασίσει να διαθέτουμε τον προσωπικό μας χρόνο ,την ενέργεια μας , την απρόσκοπτη συμμετοχή μας και πάνω από όλα την ανιδιοτελή αγάπη μας για την ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ’ Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις όποιες δυνάμεις μας , αταλάντευτοι, με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και επιμονή. Έχουμε αποφασίσει να κλείνουμε τα αφτιά μας σε κουτσομπολιά , κακόπιστες κριτικές , σε σχόλια και άγονες συζητήσεις που τίποτα δεν προσφέρουν. Ευτυχώς βέβαια τα φαινόμενα αυτά είναι ελάχιστα και άνευ σημασίας. Αντίθετα περιμένουμε και παρακαλούμε για τις απόψεις σας, την καλόπιστη κριτική σας, τις υποδείξεις σας και κυρίως τις προτάσεις σας . Παρακαλούμε όλους του πατριώτες που δεν έχουν ακόμα γίνει μέλη να κάνουν την εγγραφή τους ΣΗΜΕΡΑ. Ελάτε μαζί μας , ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΕΣ, στείλτε μας την εγγραφή σας, τα στοιχεία σας με τηλέφωνο και διεύθυνση (όποιος διαθέτει και ηλεκτρονική διεύθυνση να την γνωστοποιήσει) ώστε να κάνουμε την δική μας απογραφή . Ο ΣΑΚ δεσμεύεται θα ετοιμάσει ένα πλήρες αρχείο Θα αποσταλεί και ηλεκτρονικά σε όσους διαθέτουν αντίστοιχη διεύθυνση και θα το τυπώσει σε έντυπη μορφή το οποίο θα σταλεί σε κάθε Καστανιτσιώτικο σπίτι σε όλα τα μέλη του. Συμπληρώστε εύκολα την φόρμα εγγραφής ή επικοινωνήστε μαζί μας. Θα ήταν ένα ωραίο στοίχημα να φθάσουμε στο σημείο και να παρουσιάσουμε κάποια στιγμή τον ΣΑΚ να απαριθμεί τα περισσότερα μέλη Συλλόγου Πανελλαδικά. Παρακαλούμε επίσης για την ακόμα μεγαλύτερη και ενεργό συμμετοχή σας με όποιον τρόπο εσείς επιλέξετε.