Κανόνες ορθής λειτουργιάς και χρήσης του πυροσβεστικού οχήματος

pirosvestiko

 

  Όπως όλοι γνωρίζετε με πρωτοβουλία πολλών Καστανιτσιωτών και μετά από πολλές συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα με καλόπιστη κριτική και μοναδικό στόχο την ασφάλεια του χωριού μας και του πανέμορφου δάσους του Πάρνωνα, αποφασίστηκε να αγοραστεί ένα ευέλικτο όχημα 4χ4, το οποίο θα φέρει εξοπλισμό δεξαμενής 800 λίτρων νερού και αντλία εκτόξευσης με σκοπό την άμεση επέμβαση σε πρώτο στάδιο κατάσβεσης εστιών πυρκαγιάς. Σε αυτό το εγχείρημα συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι πατριώτες, αλλά και φίλοι της Καστάνιτσας προσφέροντας από το περίσσευμα ή το υστέρημα τους ποσά για τον σημαντικό αυτό σκοπό. Η υλοποίηση και διαχείριση της απόφασης αυτής ανατέθηκε στο Δ.Σ. του συλλόγου μας, μετά από ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο χωριό, το οποίο με απόλυτη διαφάνεια και προσοχή έφερε σε πέρας επιτυχώς την αποστολή του.

 

Το Πυροσβεστικό όχημα αγοράστηκε, εξοπλίστηκε  και χρησιμοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα σε φωτιές που απείλησαν το χωριό,  το δάσος μας και τους γείτονες μας, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και συγχαρητήρια από κρατικούς φορείς και την πολιτεία.
Για να συνεχίσει να υπάρχει  και  να υλοποιεί το έργο και το σκοπό για το οποίο αποκτήθηκε θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για την χρήση, την συντήρηση, και την λειτουργία του οι οποίοι θα είναι από όλους αποδεκτοί και θα τηρούνται, ώστε να μην έχουμε και εδώ παραδείγματα του παρελθόντος, όπως έγινε με το ασθενοφόρο και το γκρειντερ.
Μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίσαμε τα παρακάτω τα οποία θέτουμε υπ όψιν σας και παρακαλούμε για την βοήθεια, τις απόψεις  και την συμπαράσταση σας.

 •  Την ευθύνη της χρήσης έχει αποκλειστικά και μόνο το εκάστοτε Δ.Σ. του Σ.Α.Κ. και δεν θα χρησιμοποιείται από κανέναν χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας των Μελών του Δ.Σ.
 •  Το όχημα έχει αποκλειστικά και μόνο χρήση Πυροσβεστικού, θα κινείται μόνο τις εκάστοτε πυροσβεστικές περιόδους που θα ανακοινώνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κατ εξαίρεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις μικρό ανάγκες του Συλλόγου ολιγόλεπτων μεταφορών αναγκών, εντός του χωριού. Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες αυξημένης επικινδυνότητας δεν απομακρύνεται από το χωριό.
 •  Η δεξαμενή του, για την περίοδο Απριλίου - Οκτωβρίου θα είναι τοποθετημένη και γεμάτη νερό στην καρότσα του. Η περίοδος μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών
 •  Το όχημα μπορεί να οδηγηθεί μόνο από εξουσιοδοτημένα μέλη του Δ.Σ. και την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης για Πυροσβεστική επέμβαση και μόνο, η οποία θα συστήνεται στην αρχή της πυροσβεστικής περιόδου και θα διαλύεται στο τέλος της με απόφαση και πρακτικό του εκάστοτε Δ.Σ.
 •  Το όχημα μπορεί να οδηγηθεί μόνο από έμπειρους οδηγούς  για την επείγουσα μεταφορά ασθενών που χρήζουν άμεσης βοήθειας στο Κέντρο Υγείας Νοσοκομείο και σε ακραίες καταστάσεις έκτακτες ανάγκες, πάντα με την έγκριση του Δ.Σ.  . Οποιαδήποτε άλλη χρήση,  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  ΑΥΣΤΗΡΑ.
 •  Απαγορεύεται η χρήση του για σκοπούς που την ευθύνη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχία και γενικότερα η Πολιτεία. Τέτοιες χρήσεις για παράδειγμα είναι : η μεταφορά μπαζών και απορριμμάτων, μεταφορά ξυλείας, αποψιλώσεις, μεταφορά υλικών οικοδομής,  ρίψη άλατος για διάνοιξη των δρόμων κλπ.  Σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιείται για να υποκαταστήσει το κράτος και τις υπηρεσίες του.
 •  Το εκάστοτε Δ.Σ. έχει την υποχρέωση  και την ευθύνη της συντήρησης και της καλής λειτουργίας του οχήματος.
 •  Στο Πυροσβεστικό θα τοποθετηθεί Βιβλίο Κίνησης, στο οποίο θα αναγράφονται, ημερομηνία, ώρα, ονοματεπώνυμο χρήστη,  χιλιόμετρα, τόπος προορισμού,  σκοπός κίνησης κλπ, το οποίο θα συμπληρώνεται από τον εκάστοτε χρήστη οδηγό πάντα.
  Αναγνωρίζοντας την έλλειψη θεσμικού πλαισίου και κανόνων χρήσης του πυροσβεστικού, αποφασίσαμε να θεσπίσουμε τα παραπάνω για την προστασία του οχήματος και προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
 • Οι παραπάνω αποφάσεις θα επανεξεταστούν στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό μας. Το εκάστοτε Δ.Σ. αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη της χρήσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του και έχει μοναδικό σκοπό να τα προστατεύει και να τα διαφυλάσσει στο ακέραιο.

You are here Νέα Ανακοινώσεις Κανόνες ορθής λειτουργιάς και χρήσης του πυροσβεστικού οχήματος