Γιορτή του Κάστανου 2014 - Δελτίο Τύπου

logokastana13

Χωρίς να έχουμε τον καιρό σύμμαχο, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε και φέτος για 31η φορά τη γιορτή καστάνου το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο χωριό μας την Καστάνιτσα. Μια γιορτή που έχει γίνει γνωστή στην ευρύτερη περιοχή ακόμα και σ΄ όλη την Ελλάδα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας κάθε χρόνο να ετοιμάζουμε, ότι καλύτερο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους επισκέπτες μας. Και πράγματι η γνωστοποίησή της απέδωσε και εφέτος μεγάλο αριθμό επισκεπτών παρά την βροχή και το κρύο , όχι αυτόν βέβαια που επιθυμούσαμε ή που σίγουρα θα ερχόταν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Εμείς πιστοί στον θεσμό των 31 ετών και χάρη στην αγάπη μας για το χωριό μας και την γιορτή, καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε έστω και αλλάζοντας κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε αρχικά ανακοινώσει.

Έτσι από το βράδυ της Παρασκευής ήταν όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών οι οποίοι κατέφθασαν το πρωί του Σαββάτου...

 

Kastana14website cover

 

Έτσι από το βράδυ της Παρασκευής ήταν όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών οι οποίοι κατέφθασαν το πρωί του Σαββάτου με Ι.Χ. και εκδρομικά πούλμαν και οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού μας, να ανέβουν στον Βυζαντινό μας πύργο, να επισκεφτούν τον πολιούχο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και να ενημερωθούν για τον χωριό και τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υδροβιότοπου Μουστού όπως επίσης και για την Τσακώνικη διάλεκτο.  Ακόμα οι επισκέπτες μας παρακολούθησαν ζωντανά την παρασκευή γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων με κάστανο από ομάδα Σεφ της Λέσχης Δ/ντων Αρχειμαγείρων Ελλάδος ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα πλούσιο μπουφέ όπου ντόπιες νοικοκυρές είχαν παρατάξει τα γλυκά και αλμυρά παρασκευάσματα τους με κάστανο και επίσης να γευτούν ψητά κάστανα, παραδοσιακά πιάτα και φαγητά με κάστανο συνοδεία κρασιού και τσίπουρου.  Πολλοι επισκέπτες μας προμηθεύτηκαν κάστανα από τους ντόπιους παραγωγούς  καθώς και διάφορα γλυκίσματα με κάστανο ετικέτας Τοπικού Συλλόγου ενώ περιηγήθηκαν σε μικρή έκθεση με μικρογραφία εσωτερικού παλιού καστανιτσιώτικου πυργόσπιτου καθώς και σε παρουσίαση των κύριων τοπικών επαγγελμάτων (Ασβεστοποιός, Υλοτόμος, Αγωγιάτης) και να ενημερωθούν σχετικά.
Τα μικρά παιδιά είχαν την χαρά να κάνουν όμορφες κατασκευές με κάστανα και άλλα υλικά της φύσης από τον φθινοπωρινό καστανεώνα σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο και τέλος όλοι μαζί να διασκεδάσουμε υπό τους ήχους τοπικών παραδοσιακών ακουσμάτων μέχρι που η νύχτα έκανε την εμφάνισής της και το κρύο έκλεισε διακριτικά το μάτι για αναχώρηση.

Αρκετοί επισκέπτες κατέλυσαν στις ταβέρνες του χωριού και το καφενείο ενώ η ντόπια νεολαία με τον δυναμισμό της κατέκλεισε την κεντρική πλατεία για ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες. Φέτος δε, είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον διακεκριμένο μάγειρα Βησσαρίωνα Παρθένη και την ομάδα του από το τηλεοπτικό κανάλι Ε, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά κάθε τι σχετικό με την γιορτή, την καστανοπαραγωγή και την παράδοση του χωριού μας με σκοπό την προβολή τους στην εκπομπή του Ε «Μαγειρεύουμε Παρέα».

Άλλα δε συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών όπως το ΙΟΝΙΑΝ της Ζακύνθου και την εκπομπή «Τρέχα-Γύρευε», το ΒEST της Καλαμάτας, το ΜΑΧ του Ναυπλίου, και ο διαδικτυακός τόπος ASTROSNEWS, κάλυψαν όλο το φάσμα της γιορτής την οποία πρόβαλαν στις περιοχές εμβέλειάς τους μέσα από τις εκπομπές τους.
Αρκετός δε κόσμος κατέφθασε στο χωριό και την Κυριακή 26/10 παρά το πέρας της γιορτής, όπου το ειδυλλιακό φθινοπωρινό τοπίο σε συνδυασμό με το πούσι και το ψιλόβροχο έδωσε μια όμορφη νότα στην εκδρομή τους.

Ευχαριστούμε όσους επισκέφτηκαν την φετινή μας γιορτή, λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατόν να απολαύσουν ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των δράσεών μας λόγω καιρού και ευχόμαστε του χρόνου να σταθούμε περισσότερο τυχεροί. Επίσης ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και προσέφεραν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και πραγματοποίηση της γιορτής.

Το Δ.Σ. του  Μ.Φ.Σ.Α.Κ.

 

miniLogo2012b            

 

You are here Νέα Ειδήσεις Γιορτή του Κάστανου 2014 - Δελτίο Τύπου